2017


Maandag 16 Oktober 2017

Met Muta en Yvonne

Donderdag avond had ik Frank opgebeld met de vraag of hij zondag nog plek had voor Yvonne en ik. Frank gaf aan nog geen vaart op zondag te hebben staan, maar dit zou wel goed komen.

15 Oktober 2017

De weersvoorspellingen waren erg goed voor zondag 15 oktober. Met 22 graden en windkracht 4 was het een mooie nazomerdag. Hier moet natuurlijk optimaal van worden genoten, en waar kan dat beter dan op de Marezaet. Frank had een prima groepje vissers bij elkaar gekregen die allen van plan waren er een mooie visdag van te maken.

Yvonne was ook blij dat het vissen werd op de Marezaet. Naast dat het vanuit Vlissingen lekker dichtbij is, vind ze de zee aan ruimte aan boord ook er prettig. Mocht de visserij niet goed zijn, dan kon ze lekker gaan zonnen zonder dat je iemand in de weg ligt.

Iets voor 8:00 voeren we de sluizen door op weg naar de visstek die ons van vis moest voorzien. Met een prachtige zonsopgang en een helder blauwe lucht was het heerlijk varen. Na een korte tocht ging het anker uit en werd het aas uitgedeeld. Het vissen kon beginnen.

15 Oktober 2017
15 Oktober 2017

Voor Yvonne was het de vierde keer vissen, maar dat was niet echt te zien. Na een klein kwartiertje ving ze bij haar eerste draai een wijting en een schar. Veel tijd om hiervan te genieten had ze niet want aan haar tweede hengel werd ook al gebeld. Snel op de foto en de volgende vissen binnen draaien. Gedurende de hele dag wist ze de een na de andere vis binnen te halen. Ook wanneer de stroom eruit was bleef er aan haar kant vis binnen komen. Hier was ik natuurlijk best wel trots op. Ze ving vis en had het naar haar zin. Tijd om te zonnen had ze niet. Wat wil je nog meer.

Wat opviel was de vele wijting die met opkomend water gevangen werd. De helft van de gevangen wijting door Yvonne en mij waren maats (dat wilt zeggen 28cm en groter), ik hou zelf een ruimere minimum maat aan voor de vis die mee naar huis gaan. Omdat ik vandaag alleen de schar mee wilde nemen ging de gevangen wijting naar de buurman. Die hier blij mee was. De zeehond trouwens ook, maar dat vertel ik later. Om 11:00 was het vloed en werd er iets minder vis gevangen. Bij afgaand water en met de stroming kwam de vis ook weer aan boord. Dit keer was de schar ruim vertegenwoordigd. Voor de schar gold, tot mijn tevredenheid, dat er nauwelijks kleintjes tussen zaten.

15 Oktober 2017
15 Oktober 2017

Terwijl de vis gestaagd de emmers vulde zorgde Frank voor de innerlijke mens. Naast de koffie, frisdrank en bier werden we voorzien van cake, broodje uitsmijter en verse kibbeling gemaakt van de gevangen wijting. Dit smaakte prima. Zeker een aanrader voor mensen die zeggen niet van wijting te houden.

Tijdens onze vissessie kwam Herman de zeehond even buurten, alsof hij beledigd was dat zijn vis weggevangen werd. Gelukkig hadden wij allen genoeg gevangen om eerlijk met hem te delen. De een na de ander gevangen wijting ging tot groot genoegen van hem weer terug het water in. Een waar koningsmaal. Echter Herman lijkt wel erg verwend te zijn. Vissenkoppen liet hij links liggen, een te kleine wijting mocht verder zwemmen en wanneer er geen leven meer in de vis zat, moest hij twee keer happen om vervolgens te besluiten het soms weer uit te spugen.
Toch blijft een etende zeehond een mooi schouwspel om te zien. Het kost je wel een halve emmer wijting, maar dan heb je ook wat mooie filmpjes.

15 Oktober 2017

Rond 15:15 ging het anker weer op. Iedereen had ruim voldoende vis gevangen en genoten van deze mooie visdag. We kunnen de komende weken weer voldoende vis eten.

15 Oktober 2017

Frank bedankt weer voor de visserij. En de lekkerbekjes kan je wat mij betreft erin houden.

Tot de volgende visserij.

Ciao, Muta

Tags: Sportvisserij Nautilus/Marezaet Vlissingen, Bootvissen, Sportvissen, Westerschelde, Schar, WijtingZondag 17 September 2017

Met Muta, Waka, Rob, Rudy en Ed

Op zondag 17 september werd de 5e editie van de prestigieuze Zeeuwschvislogdag op de Marezaet gehouden. De afgelopen 4 edities telde 3 verschillende winnaars. Er valt van te voren dus niet te voorspellen wie er met de cup vandoor gaat. Deze jubileum editie was een bijzondere. In plaats van op schar en wijting werd er dit jaar op zeebaars gevist. Kenmerkend van deze visserij is dat het erg wispelturig kan zijn.

17 September 2017
17 September 2017

Nadat iedereen zich voor 8:00 op de boot gemeld had, zette schipper Frank koers naar de visstek waar het deze dag moest gebeuren. Op zo’n 6,5 meter diepte werd het anker uitgegooid en de hengels gereed gemaakt. Iedere deelnemer had zo zijn eigen favoriete onderlijnen gekozen. De onderlijnen werden beaast met pieren, zagers en of mesheften.
Het wedstrijd comité bestaande uit uit Ed en John legde de spelregels nog even uit. Eén hengel per persoon en alleen maatse vis telde mee. Wie aan het einde van de dag de meeste gewicht aan vis gevangen had, mag zich Zeeuwschvislog kampioen 2017 noemen. Naast de wisselbokaal en de beker zat hier nog een vistas met visspullen aan vast. Verder waren er nog diverse prijzen te winnen. Namelijk voor de grootste vis, de ludiekste vis, en natuurlijk de nummers 2, 3, 4, enz enz.

Nadat het startsein gegeven was, ging iedereen fanatiek aan de slag. De eerste vis liet nog even op zich wachten waardoor iedereen zich goed kon doen aan de cake met koffie. Even later kwam de eerste zeebaars binnen, zeebaarsje wel te verstaan, want deze was ver onder de minimum maat van 42cm. De vangst was niet denderend. Toch werd er zo nu en dan een baarsje gevangen.
Frank besloot na overleg de boot wat dichter bij de zandbank te leggen. Dit zorgde ervoor dat er meer verdeeld over de boot een baarsje boven kwam. Echter zat er nog geen maatse tussen. Omdat er ook nog geen bijvangst gevangen was stond iedereen op 0 maatse vis. Echter kon dit de pret niet drukken. Genietend van het mooie weer werd er stug door gevist. Frank zorgde dat de magen goed gevuld bleven. Warme worsten en saucijzenbroodjes gingen rond en drank kon iedereen zelf pakken.

17 September 2017
17 September 2017
17 September 2017
17 September 2017

Na de lunch (broodje hamburger en broodje ei met salade) zat de baars er nog steeds niet dik. Met 36cm en later een van 38cm moesten we genoegen nemen. Groter werd er niet gevangen.
Zou er dan helemaal geen maatse vis boven komen? Ed ving een Scholletje van 12,5cm, Gijs een bot van zo’n 18cm, allemaal veel te klein natuurlijk. Hier werd dan ook smakelijk om gelachen. Ed en John vroegen zich hardop af of dit de eerste keer zal zijn dat de winnaar van de cup diegene werd met de grootste ondermaatse vis. Gelukkig werd deze vraag al vrij snel beantwoord. Achterop de boot ving Edwin een tong van 24,5cm en daarmee stond hij in een keer op nummer 1. Hier was om 15:00 geen verandering in gekomen en bij de prijsuitreiking werd hij daarom ook uitgeroepen tot Zeeuwschvislog kampioen 2017, de wisselbokaal, beker voor 1e prijs en de bijbehorende vistas met inhoud, en ook de prijs voor de grootste maatse vis van de dag, ging naar hem toe. Ed zal zorgen dat zijn naam op de wisselbokaal komt te staan. Deze bokaal mag hij volgend jaar komen verdedigen tijdens de 6e editie.

17 September 2017
17 September 2017
17 September 2017
17 September 2017

Niet iedereen wist een baarsje te vangen. Ondanks dat had iedereen weer genoten van deze Zeeuwschvislog dag. Goed gezelschap, mooi weer, goede catering en een zee van ruimte op de boot maakte het weer een dag om niet snel te vergeten.

Iedereen hartelijk dank, in het bijzonder Ed en John voor de organisatie en het regelen van de mooie prijzen, en Frank voor de goed service. Edwin, geniet een jaar lang van de titel en tot volgend jaar.

Ciao, Muta

De pijs voor de grootste vis ging naar Edwin,

Nootje van Johnno;

Omdat er verder geen enkele maatse vis werd gevangen, en er toch een behoorlijke prijzentafel was dit jaar, zijn we gaan tellen. Muta werd zo tweede met een viertal ondermaatse baarsjes en won een tas met hengelsportmaterialen, Rudy derde met twee ook goed voor een tas met hengelsportmateriaal, en vervolgens de rest van de ploeg met óf een baarsje, een botje óf een mini scholletje. Dat minischolletje leverde Ed dan weer de ludieke prijs op .. een setje stickers met een krabbenhengeltje.

17 September 2017
17 September 2017

De zesde editie zal in het najaar van 2018 worden vervist, hou de berichtgeving in de gaten!

Bedankt Frankie, tot de volgende, en Muta bedankt voor de verslaglegging!

Greetz, Johnno

Tags: Sportvisserij Nautilus/Marezaet Vlissingen, Bootvissen, Sportvissen, Westerschelde, Bot, Schol, ZeebaarsZaterdag 5 Augustus 2017

Anker eens wrak!

Met Muta (& Yvonne), Rudy (& Stefan), Ed, Rien, Marco en Rob

Deze dag opgestapt bij Leo en diens Happy Fisherman, deze keer in de afhuur. De bedoeling was experimenteel, wrakvissen, maar dan geankerd op het wrak in de hoop poon en schol te kunnen vangen.

Om acht uur vertrokken van uit het Stellendamse en na een uurtje of twee, twee en half op de eerste locatie gearriveerd. Strak geankerd en strak gevist. Heel veel net ondermaatse gulletjes, zonder uitzondering rond de 32, 33 centimeter, joekels van steenbolken tot een ruime 37 centimeter aan toe, blauwe makreel, horsmakreel, en al wat scharren bij het uptide vissen.

Het voordeel van Wrak Ankervissen is dat je keer op keer je aas nauwkeurig kunt presenteren, een zipslider, dwarrellijn van een metertje, een haak 2 oid, beazen met pieren, inktvis of mesheft, en een rolloodje van 125gram aan een zware spinstok volstaan voor deze visserij. Laten zakken en het hele zaakje tegen het wrak of obstakel aan laten lopen. Klaar.

Het leverde behalve de hierboven genoemde soorten ook een paar hele knappe zomergullen op waarvan de grootste garant stond voor 75 cm a dik 5 kilo.

Rond de kentering nog een verkasje gedaan naar de poongronden, maar op één exemplaar na waren die even elders op deze dag.

5 Augustus 2017
5 Augustus 2017
5 Augustus 2017
5 Augustus 2017
5 Augustus 2017
5 Augustus 2017

Dus, als men eens aan het experiment wil met de HappyFisherman, het is aan te bevelen om eens een dagje op deze manier te vervissen!

Bedankt weer Leo, tot de volgende!

Greetz, Johnno

Tags: HappyFisherman Stellendam, Bootvissen, Sportvissen, Noordzee, Makreel, Horsmakreel, Gul, Steenbolk, ScharZaterdag 8 Juli 2017

Deze dag met Leo en de Happy-Fisherman vanuit Stellendam op makreel jacht geweest.

Dat er makreel zat wisten we wel, maar dat ze er zó dik zaten .. het ging af en toe nergens over.

Tikkie West van de 2e Maasvlakte werd er een fraaie school getraceerd, de aanwezige meeuwen zeiden wat dat betreft genoeg.

Rap de verenpaternosters het water in, en al bij de eerste draai volop blauwe makreel. De school vis was wel mobiel en er moest af en toe even worden gezocht, maar eenmaal weer gevonden was het gewoon feest.

Zelf heb ik een twee en half uurtje gevist met een door de helft geknipte onderlijn, goed voor 72 makrelen maatse tot dik maatse blauwe makrelen en een paar grote horsmakrelen. Nadien het zonnetje opgezocht en de verrichtingen van de overigen gade geslagen.

8 Juli 2017

Het eindresultaat was niet flauw; verschillende honderd liter koelboxen gewoon afgetopt, de zestig liter boxen precies hetzelfde verhaal.

Kortom, we kunnen weer vis roken. Lekker!

Bedankt weer Leo, tot de volgende!

Greetz, Johnno

Tags: HappyFisherman Stellendam, Bootvissen, Sportvissen, Noordzee, Makreel, Horsmakreel11 Maart 2017

Hop eens wrak!

Met Muta (& Yvonne)

Zo. Het was vroeg, zes uur vertrek om precies te zijn, maar ruim voor tijd opgestapt bij Leo voor een rondje wrakvissen, en dat is altijd weer leuk!
Het weer was ideaal, ietwat voorjaarsachtig, een afnemende wind in de verwachting en af en toe een zonnetje, dus daar zou het zeker niet aan liggen.

Wrak nummer één gaf in ieder geval vis; steenbolk. Maar, de eerlijkheid gebiedt te melden dat die neefjes van de gul zonder uitzondering wel heel erg dik en groot waren, gegarandeeerd 25cm+, of zelfs 30+! En dan zijn ze in ieder geval bruikbaar voor kibbeling, stoofpotjes of vissoep!

11 Maart 2017
11 Maart 2017
11 Maart 2017

Overigens, behalve die steenbolk zat er op een enkel wrak ook een populatie wijting, en op een onderlijntje met veertjes was dat eigenlijk ook wel leuk om even te doen. Geen ondermaatse wijting maar hele behoorlijke vissen!

Leuk om te weten, denkt u, maar hoe zit het met die gul? Wel, die zaten er. Op de ene hoop oud ijzer wat meer dan de andere, erg variabel in grootte, maar het merendeel net aan maats tot ruim fileerbaar zal ik maar zeggen. Soms op de afhouders beaasd met pieren en messen, soms op de shad, soms op de oktopus onderlijn, beaasd met een dikke pier. Kortom, van alles en nog wat, en in totaal een ruime veertig vissen over de gehele dag.

11 Maart 2017
11 Maart 2017
11 Maart 2017

Soms zelfs met twee tegelijk in een mooie double. En dat zorgt er dan toch echt voor dat je hengel redelijk in een curve wordt getrokken bij het opdraaien van een metertje of dertig! En dat is altijd weer leuk!
We hebben in totaal een mijltje of 65 gedaan en zodoende een achttal wrakken af kunnen vissen, wel met wisselend resultaat per wrak, maar er zit in ieder geval een gulletje.

Bedankt Leo, tot de volgende!

Greetz, Johnno

Tags: HappyFisherman Stellendam, Bootvissen, Sportvissen, Noordzee, Steenbolk, Wijting, Gul1 Januari 2017

OffShore Fishing Team!

1 Januari 2017

AnguillaCharter

Greetz, Johnno, Schipper MS Anguilla & Coach OffShore Fishing Team

Tags: AnguillaCharter, Bootvissen, Sportvissen, Veerse Meer1 Januari 2017

Maar, wie zijn het?

Ed, Muta, Waka, Rob en Rudy zijn het vissende deel van het team met Johnno als coach en schipper/eigenaar van het MS Anguilla.

Zes man sterk, stuk voor stuk ervaren bootvissers op het zoute met als uitvalsbasis op de Westerschelde het MS Wiesje, op het Veerse Meer en de Oosterschelde het MS Anguilla!

Op onze agenda staan drie jaarlijks zelf georganiseerde visevenementen; de Marathon, de ZeeuwschVislogdag en de Chill & Fish Challenge op het Veerse Meer!

Tot slot, voor de liefhebber, de OffShore Fishing Team - RecordLijst

In de archieven: de vangstverslagen van 2015, 2016, 2017